DraftBooster logo

Wat is een draftbooster rookgasventilator?

Een Draftbooster rookgasventilator is een elektrische ventilator. Hij wordt op de schoorsteen geplaatst zodat uw houtkachel voldoende lucht krijgt met het oog op een zuivere verbranding de hele dag lang. De Draftbooster rookgasventilator zorgt voor negatieve druk in de schoorsteen. Zo voorkomt u de meeste problemen waarmee u te maken krijgt bij het stoken met vaste brandstoffen.

De Draftbooster rookgasventilator wordt bovenop de schoorsteen geïnstalleerd en creëert een vacuüm, waardoor de rook doorheen het rookkanaal wordt getrokken in plaats van in de woonkamer. Met een Draftbooster hebt u zelf de controle over het trekvermogen in uw schoorsteen zodat u optimaal van de knusse warmte van uw kachel kunt genieten.

Draftbooster on chimney illustration

Wanneer gebruik ik een draftbooster rookgasventilator?

U krijgt geen of niet voldoende trek in uw houtkachel?

  • Het aansteken van uw kachel verloopt moeizaam.?
  • Het deurglas van uw houtkachel zit volledig onder het roet.
  • Er ontsnapt rook uit de kachel, vooral wanneer u hout toevoegt.
  • Telkens wanneer u de houtkachel gebruikt, hangt er een geur van rook en roet.

De natuurlijke trek in de schoorsteen is zelden voldoende

  • In een tochtvrij huis circuleert er niet genoeg lucht en het komt dan ook vaak voor dat de kachel niet voldoende trek heeft.

Voldoende lucht

  • De Draftbooster helpt uw houtkachel opnieuw te ademen, zodat u gemakkelijk het vuur kunt aansteken en de geur van rook en roet in de woonkamer vermijdt.
  • U bepaalt voortaan zelf wanneer de schoorsteen extra trek nodig heeft, en dat met een eenvoudige AAN/UIT-afstandsbediening.

Leg de AAN/UIT-afstandsbediening van de Draftbooster rookgasventilator naast de afstandsbediening van uw tv en geniet van mooie, zuivere vlammen in uw kachel.

Waarom heb ik een mechanische rookgasventilator nodig?

Draftbooster reduces smoke in the room

Problemen met het vuur aansteken

Als u problemen hebt met het aansteken van het vuur, komt dat gewoonlijk door onvoldoende trek in de schoorsteen. Deze trek ontstaat door het verschil tussen de hoge temperatuur in de schoorsteen en de lagere temperatuur van buiten. Omdat de schoorsteen bij het aansteken nog koud is, is er weinig trek waardoor het vuur moeilijk aangaat.

Het is belangrijk dat de brandstof droog is en dat u begint met kleine stukken hout en takjes. Zo komt er sneller een vonk en.

Rook in de woonkamer

Als er rook in de woonkamer komt wanneer u hout toevoegt, kan dit komen door een tekort aan trek in de schoorsteen. In geval van een zeer tochtvrij huis – vooral bij een afzuigsysteem of airconditioning – is het trekvermogen mogelijk te zwak.

Indien de grootte van de kachel en die van de schoorsteen niet op elkaar zijn afgestemd, kan dit ook een oorzaak zijn voor het vrijkomen van rook. Het is belangrijk te weten dat de natuurlijke trek varieert afhankelijk van de buitentemperatuur doorheen het jaar endat deze door weer en wind wordt beïnvloed.

Het vuur gaat uit

Voor een goede verbranding hebt u lucht nodig. Via de schoorsteen wordt de rook door de trek in het rookkanaal afgevoerd. Zo wordt er een goede toevoer van verse lucht voorzien die qua volume overeenstemt met de hoeveelheid rook die de houtkachel produceert. Indien de kachel niet optimaal werkt, kan dit worden veroorzaakt door te weinig trekvermogen, een lek in de schoorsteen of doordat de grootte van de kachel niet in verhouding is met de afmetingen van de schoorsteen.

Hinderlijke rookgeur en roet

Met roet bedekte deuren en een rookgeur zijn te wijten aan een slechte verbranding. Het probleem kan ontstaan door gebruik van nat brandhout, een verkeerde instelling van het rookkanaal of onvoldoende trek in de schoorsteen.

Voor een goede verbranding hebt u een hoge temperatuur en genoeg lucht nodig. Als u de luchttoevoer te snel beperkt, komen onverbrande gassen en partikels in de schoorsteen terecht. Dit veroorzaakt roetvorming op de schoorsteenwanden en een hinderlijke rookgeur.

Statistics from survey of challenges with stove before and after installing Draftbooster
Statistics from survey shows how easy Draftbooster is to install
Vis knapper
Skjul knapper