DraftBooster logo
Een houtkachel staat gelijk aan gezelligheid – maar het is niet zo gezellig wanneer de rook de woonkamer binnen komt stromen in plaatst van door de schoorsteen te gaan. Dit was bij Lars Willemar het geval toen hij zijn oude houtkachel aan het vervangen was. Gelukkig vond hij een oplossing voor het probleem met de Draftbooster rookgasventilator.

Wanneer een oude houtkachel vervangen wordt en een nieuwe is geïnstalleerd, stuiten veel mensen op onvoldoende afvoer in de schoorsteen. Dit betekent dat rook, roet en een vieze lucht in de woonkamer beland en dit voor u onplezierig is.

De reden hiervan is een slechte afvoer in de schoorsteen wat mede veroorzaakt wordt door een te korte of slechte schoorsteen maar ook omdat de nieuwe houtkachel energie-geoptimaliseerd is en dus niet veel hitte uitstoot in de schoorsteen. Trek komt van het verschil tussen de hitte in de schoorsteen en de koude temperatuur daarbuiten, en wanneer dit niet voldoende is, komt de trek niet goed tot stand en ontstaan er problemen.

Dat was precies waar Lars Willemar en zijn vrouw Jytte last van hadden toen zij hun oude houtkachel aan het vervangen waren met een nieuwe, een paar jaar geleden.

“De trek was niet hetzelfde met de nieuwe kachel. Dit betekende dat het aansteken van de nieuwe kachel ontzettend moeilijk was wanneer er sprake was van veel wind, maar ook wanneer het regende of tijdens rustig weer”, zegt Lars Willemar.

Ook ondervond Lars Willemar dat er veel rook ontsnapte uit de nieuwe houtkachel wanneer deze bijgevuld moest worden en het was in het algemeen lastig om het vuur aan te houden.

“De nieuwe kachel was een stuk energiezuiniger, maar het had wat nodig om de nodige lucht in de schoorsteen aan te voeren – en dan hadden we ook nog eens last van het uit gaan van het vuur”, zegt Lars Willemar.
Vis knapper
Skjul knapper