DraftBooster logo

Simpele verlichting voor een rookvrije woonkamer

Een houtkachel staat gelijk aan gezelligheid – maar het is niet zo gezellig wanneer de rook de woonkamer binnen komt stromen in plaatst van door de schoorsteen te gaan. Dit was bij Lars Willemar het geval toen hij zijn oude houtkachel aan het vervangen was. Gelukkig vond hij een oplossing voor het probleem met de Draftbooster rookgasventilator.

Wanneer een oude houtkachel vervangen wordt en een nieuwe is geïnstalleerd, stuiten veel mensen op onvoldoende afvoer in de schoorsteen. Dit betekent dat rook, roet en een vieze lucht in de woonkamer beland en dit voor u onplezierig is.

De reden hiervan is een slechte afvoer in de schoorsteen wat mede veroorzaakt wordt door een te korte of slechte schoorsteen maar ook omdat de nieuwe houtkachel energie-geoptimaliseerd is en dus niet veel hitte uitstoot in de schoorsteen. Trek komt van het verschil tussen de hitte in de schoorsteen en de koude temperatuur daarbuiten, en wanneer dit niet voldoende is, komt de trek niet goed tot stand en ontstaan er problemen.

Dat was precies waar Lars Willemar en zijn vrouw Jytte last van hadden toen zij hun oude houtkachel aan het vervangen waren met een nieuwe, een paar jaar geleden.

“De trek was niet hetzelfde met de nieuwe kachel. Dit betekende dat het aansteken van de nieuwe kachel ontzettend moeilijk was wanneer er sprake was van veel wind, maar ook wanneer het regende of tijdens rustig weer”, zegt Lars Willemar.

Ook ondervond Lars Willemar dat er veel rook ontsnapte uit de nieuwe houtkachel wanneer deze bijgevuld moest worden en het was in het algemeen lastig om het vuur aan te houden.

“De nieuwe kachel was een stuk energiezuiniger, maar het had wat nodig om de nodige lucht in de schoorsteen aan te voeren – en dan hadden we ook nog eens last van het uit gaan van het vuur”, zegt Lars Willemar.

Met gemak te installeren en te gebruiken

Lars Willemar vond een oplossing voor zijn problemen. De oplossing was de Draftbooster rookgasventilator. Kort gezegd is Draftbooster een rookgasventilator die ervoor zorgt dat voldoende lucht wordt aangevoerd.

“Wij zijn blij om de rook in de woonkamer te hebben geminimaliseerd sinds wij de Draftbooster hebben geïnstalleerd op de schoorsteen en dat wij niet langer problemen hebben om de houtkachel te laten branden. De Draftbooster heeft de test doorstaan”, zegt Lars Willemar.

De Draftbooster is makkelijk te gebruiken met een afstandsbediening met een “Aan” en “Uit” knop.

Draftbooster was de oplossing

Een Draftbooster is enorm makkelijk te installeren. Het komt met vier poten die aangepast zijn om goed op de opening van de schoorsteen te passen. Dan moet het nog op een stopcontact worden aangesloten en dan bent u klaar om te gaan.

“Het in elkaar zetten van de Draftbooster nam enorm weinig tijd in beslag. Dan is het alleen een kwestie van het op de schoorsteen te installeren en het snoer onder een dakpan te trekken en aan te sluiten op een stopcontact op zolder”, zegt Lars Willemar.


Volgens Lars Willemar hebben installateurs het hier makkelijk mee.

De bediening gaat volledig per afstandsbediening

Het gebruiken van een Draftbooster is simpel. Ten eerste zitten er maar 2 knoppen op de afstandsbediening – aan en uit. “Het kan niet makkelijker dan met een Draftbooster”, zegt Lars Willemar. “We maken het vuur klaar, zetten de afstandsbediening aan en doen de vuurbranders aan. Klaar. We laten de Draftbooster ongeveer 10 minuten lopen totdat de schoorsteen is opgewarmd en deze van zichzelf de lucht aanvoert – en dan nog eens 10 minuten wanneer we het bijvullen”, zegt Lars Willemar.

De Draftbooster rookgasventilator is verkrijgbaar in uw lokale open haard winkels in uw lokale open haard winkels en in enkele doe-het-zelf zaken.

Vis knapper
Skjul knapper